Cameron Rocks Reserve - KSD Reference Design, Hamilton

 

concept reference design; documentation; infrastructure landscape & urban design masterplanning; SWTC development

 

A part of the Kingsford Smith Drive Upgrade reference design, Cameron’s Rocks Reserve is an integral public

open space that influences the urban design strategy for the project as a whole. It is the home of a World War I Memorial, which the future development of this reserve must accommodate and emphasise. It is and will become even more, an important node along the riverside journey. It is a haven of green on a busy transit way, boasting beautiful views across the Brisbane River to the city, the Sir Leo Hielscher Bridges and Bulimba. The community connection is what will make this location special with facilities and characteristics that are unique to this location. Anzac Day services, fishing facilities, riverside rocks and beaches to explore and picnic facilities will ensure this reserve will become a local favourite.

 

Brett's Wharf - KSD Reference Design, Hamilton

 

concept reference design; documentation; infrastructure landscape & urban design masterplanning; SWTC development

 

Brett’s Wharf and Northshore Hamilton is a key location for the development of riverside tourism and entertainment facilities of a similar nature to Southbank in the inner city. The precinct is referred to as the “eastern anchor” and will fulfill an important role in the provision of city wide regional river based recreational facilities for the eastern suburbs and new development areas. A part of the Kingsford Smith Drive Upgrade reference design, FRED St delivered a concept that defined the expected high quality urban outcome for the Brett’s Wharf precinct. Reinforcement of major view corridors will characterise this space, as a visual extension of the retail driven Racecourse Road and the location of the first major view of Brisbane City across Brisbane River - an iconic ‘postcard’ moment for visitors.

 

Pine Rivers Park, Strathpine

 

staged masterplan of play precinct; detailed design; contract administration

(works completed by T. Leggo whilst employed by Pine Rivers Shire Council)

 

Pine Rivers Park is a regional park of the Moreton Bay Regional Shire and is equipt with a diverse range of recreational opportunities, including dedicated all abilities equipment. With a view to progressively increase the facilities for the playground area, an overall masterplan was produced. Stages 1 and 2, were detailed and subsequently built with much community support and patronage. The park upgrade has successfully drawn families back into the area, with a high usage of the structured equipment as well as the passive recreation zones. This was a highly successful improvement that was playful in its design and delivery. The ability to retain and utilise mature hoop pines allowed us to centre activities under established shade, adding an established quality to the works.

 

Breakfast Creek, Bowen Hills

 

infrastructure masterplanning; design; documentation; contract administration

(works completed by T. Leggo whilst employed by RPS)

 

Recreational and creekside work was constructed in the Breakfast Creek portions of Mann Park as a part of the Airport Link project. To combat potential flooding and land use difficulties, measures were taken by controlling surface finishes, scour areas, creek edge stabilisation, landform and structures including trees and play equipment. The resultant landscape produced a public realm area that gives facility and access to Breakfast Creek. This project provided community infrastructure like play ground equipment, seating and a viewing deck, as well as improved environmental interfaces with a planted edge to the creek embankment and a subgrade to the broad acres areas that drains freely and easily to ensure the accumulation of salt is minimised.

 

Mann Park, Bowen Hills

 

infrastructure masterplanning; design; documentation; contract administration

(works completed by T. Leggo whilst employed by RPS)

 

The landscape works for Airport Link at Bowen Hills was a diverse project that included a landmark park atop a cut and cover structure. With various challenges, the landscape treatment has helped humanise a major spaghetti junction, providing facility for recreation and improved aesthetics. A simple, strong design is apparent in the suite of elements that read as unified environment. This was achieved by working closely and pragmatically with the design engineering team and the construction team throughout the entire project. We designed an open, safe area for users to enjoy a wonderful view of Brisbane. Our wayfinding devices also have multiple uses including free play for children and providing a visual link to the landmark urban design feature, the curtain wall at the tunnel entrance.